Są takie dni, kiedy na gotowanie nie ma w ogóle czasu, a na obiad trzeba przecież coś zjeść. Zamiast zapychającego hamburgera w fast foodzie, lepiej zrobić sobie coś samemu. Zajmie Wam to mniej więcej tyle czasu ile stalibyście w kolejce. Zapiekanka z łososiem i mozarellą, a do tego cała garść posiekanej bazylii. Wystarczy lekko podgotować makaron, wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego, wymieszać, chwilę zapiec i gotowe.
Składniki:
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 g mozarelli
- 200 g łososia wędzonego
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować, tak aby był lekko twardy. Łososia pokroić na małe kawałki, Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bazylię drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i porządnie wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryć naczynie, włączyć funkcję grzania od góry i zapiekać przez 5 minut.
0 comments:
Prześlij komentarz