Przyszedł czas przecedzić zakwas, który na pewno już macie gotowy i ugotować wielkanocny żurek. Wyrazisty, kwaśny troszkę gęstszy niż zwykła zupa zachwyci Was i Waszych gości. Podany w chlebowych miseczkach będzie się prezentował cudownie na Wielkanocnym stole. Oczywiście możecie kupić takie chlebowe miseczki na żurek, ale ja przygotowuje je osobiście. Spróbujcie, wychodzą dużo lepsze!
ŻUREK
ŻUREK
Składniki:
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 200 g wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 1,5 litra bulionu
- 2 suszone grzyby
- 2 łyżki chrzanu tartego
- kilka ziemniaków
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać go do bulionu z kiełbasą, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dolać zakwas, doprawić majerankiem, chrzanem, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Te dodatki dodawać według swojego smaku, aby wyszedł Wam mniej lub bardziej kwaśny żur. Podawać w chlebkach z jajkiem i białą kiełbasą.
CHLEBOWE MISECZKI ( 4 większe szt.)
Składniki:
- 600 g mąki chlebowej
- 300 ml wody
- 15 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko
- 2 łyżki oliwy
do smarowania:
- 1 żółtko
- 1 białko
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Uformować z nich bułeczki. Na wierzch każdej ułożyć małą kulkę jako uchwyt naszego chlebka. Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i naparować. Piec w tej temperaturze około 15 minut. Po wystudzeniu odkroić "przykrywkę" naszych chlebków i wydrążyć środek uważając, aby nie zrobić dziury. Od środka wysmarować porządnie białkiem i piec kilka minut. Ważne, aby to zrobić, ponieważ wtedy zupa nie będzie nam przeciekała przez chlebową miseczkę.
0 comments:
Prześlij komentarz