piątek, 3 kwietnia 2015

Przyszedł czas przecedzić zakwas, który na pewno już macie gotowy i ugotować wielkanocny żurek. Wyrazisty, kwaśny troszkę gęstszy niż zwykła zupa zachwyci Was i Waszych gości. Podany w chlebowych miseczkach będzie się prezentował cudownie na Wielkanocnym stole. Oczywiście możecie kupić takie chlebowe miseczki na żurek, ale ja przygotowuje je osobiście. Spróbujcie, wychodzą dużo lepsze! 



ŻUREK

Składniki:


  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy 
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać go do bulionu z kiełbasą, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dolać zakwas, doprawić majerankiem, chrzanem, sokiem z cytryny i miodem.  Doprawić solą i pieprzem. Te dodatki dodawać według swojego smaku, aby wyszedł Wam mniej lub bardziej kwaśny żur. Podawać w chlebkach z jajkiem i białą kiełbasą. 

CHLEBOWE MISECZKI ( 4 większe szt.)

Składniki:
  • 600 g mąki chlebowej
  • 300 ml wody
  • 15 g drożdży 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy
do smarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 białko
Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.  Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Uformować z nich bułeczki. Na wierzch każdej ułożyć małą kulkę jako uchwyt naszego chlebka. Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i naparować. Piec w tej temperaturze około 15 minut. Po wystudzeniu odkroić "przykrywkę" naszych chlebków i wydrążyć środek uważając, aby nie zrobić dziury. Od środka wysmarować porządnie białkiem i piec kilka minut. Ważne, aby to zrobić, ponieważ wtedy zupa nie będzie nam przeciekała przez chlebową miseczkę. 





0 comments:

Prześlij komentarz