czwartek, 9 kwietnia 2015

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pieczywo. Wiadomo, trzeba na nie poświęcić trochę czasu. Szczególnie jeśli należy wyhodować podmłodę, tak jak w przypadku tych bagietek. Niestety, musicie zaplanować już wieczór wcześniej, że następnego dnia je upieczecie. Zapewniam, na prawdę warto. Dawno nie jadłam tak pysznych i świeżych bagietek. Takiego smaku nie zagwarantuje Wam żadna kupna bagietka. 




Składniki:

podmłoda:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 ml wody
  • 2 g drożdży
ciasto właściwe:
  • 470 g podmłody
  • 300 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej chlebowej tup 750
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 suszonych pomidorów
Przygotowanie:

podmłoda
W misce wymieszać mąkę z wodą i drożdżami i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

ciasto właściwe
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Wymieszać dokładnie. Dodać podmłodę i zagniatać ciasto przez 5 - 7 minut. Ciasto przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 4 części. Z każdej z nich uformować bagietki. Przykryć i odstawić na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 250 stopni i naparować ( spryskać szybko wodą w środku piekarnika). Bagietki naciąć kilkakrotnie i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu odstawić na kratkę, aby pieczywo odparowało. 




0 comments:

Prześlij komentarz