Święta Wielkanocne już niedługo, a jak wiadomo nie mogą się one odbyć bez pysznego żurku. Dlatego koniecznie już dziś wstawcie zakwas, abyście w święta przygotowali domowy żurek. Wystarczy kilka prostych składników, a taki własnoręcznie wykonany zakwas jest o niebo lepszy niż te kupne, sami się przekonajcie. Mój już stoi w ciepłym miejscu.
Składniki:
Składniki:
- 1 litr ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Czosnek obrać i rozgnieść. Do dużego słoika dodać wodę, mąkę, czosnek i przyprawy. Wszystko porządnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni. Po tym czasie przecedzić zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, żeby dodać go do zupy. Można go przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
0 comments:
Prześlij komentarz