wtorek, 31 marca 2015

Święta Wielkanocne już niedługo, a jak wiadomo nie mogą się one odbyć bez pysznego żurku. Dlatego koniecznie już dziś wstawcie zakwas, abyście w święta przygotowali domowy żurek. Wystarczy kilka prostych składników, a taki własnoręcznie wykonany zakwas jest o niebo lepszy niż te kupne, sami się przekonajcie. Mój już stoi w ciepłym miejscu.




Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Czosnek obrać i rozgnieść. Do dużego słoika dodać wodę, mąkę, czosnek i przyprawy. Wszystko porządnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni. Po tym czasie przecedzić zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, żeby dodać go do zupy. Można go przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce kilka tygodni. 




0 comments:

Prześlij komentarz