czwartek, 19 marca 2015

Długo zbierałam się, zanim go zrobiłam, bo cały kurczak na dwie osoby to zdecydowanie za dużo. Ale nie martwcie się, z pozostałym mięsem można zrobić sobie, na przykład pyszną sałatkę. Taka opcja sprawdziła się idealnie. Mięso piekłam w garnku żeliwnym. Wychodzi bardzo miękkie i soczyste, a najlepsza rzecz jaka jest w kurczaku, to jego chrupiąca skórka, a tu właśnie taka jest.



Składniki:

  • kurczak 1,5 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

W szklance wymieszać przyprawę do kurczaka i papryki z oliwą. Kurczaka natrzeć porządnie marynatą. Jabłko i cebulę pokroić w ćwiartki wymieszać z majerankiem i włożyć do środka kurczaka.  Piec około 1,5 - 2 godziny w temperaturze 190 stopni co jakiś czas polewając sosem. Można dodać ziemniaki lub inne warzywa do pieczenia razem z mięsem. Po wyjęciu z piekarnika kurczaka dać mu 5-10 minut na odpoczynek, aby mięso nie puściło soków.





4 comments:

  1. Taki kurczak obowiązkowo pojawiał się u mnie w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie u nas też będzie się pojawiał! :)

      Usuń
  2. Spróbuję jutro,przepis brzmi smakowicie.O wrażeniach pewnie napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy podczas pieczenia garnek był przykryty przykrywką?

    OdpowiedzUsuń