piątek, 9 stycznia 2015

Są takie dni, kiedy na gotowanie nie ma w ogóle czasu, a na obiad trzeba przecież coś zjeść. Zamiast zapychającego hamburgera w fast foodzie, lepiej zrobić sobie coś samemu. Zajmie Wam to mniej więcej tyle czasu ile stalibyście w kolejce.  Zapiekanka z łososiem i mozarellą, a do tego cała garść posiekanej bazylii. Wystarczy lekko podgotować makaron, wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego, wymieszać, chwilę zapiec i gotowe. 




Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 300 g mozarelli
  • 200 g łososia wędzonego 
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować, tak aby był lekko twardy. Łososia pokroić na małe kawałki, Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bazylię drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i porządnie wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryć naczynie, włączyć funkcję grzania od góry i zapiekać przez 5 minut. 



0 comments:

Prześlij komentarz