poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jak już wiecie mam słabość do tart, z tym kruchym spodem i pysznym nadzieniem. Dlatego mam dla Was kolejną odsłonę tego ciasta. Tym razem tarta snickers. Kruche czekoladowe ciasto,  następnie warstwa karmelu, orzeszki ziemne i wszystko polane ganache czekoladowym, naprawdę musicie spróbować.  Największym wyzwaniem w tym cieście było zrobienie sosu karmelowego,  ale udało się, także nie poddawajcie gdyby Wam nie wyszło. Ciasto bez karmelu nie będzie tak dobrze smakowało,  wiec jeśli nie chcecie się z nim bawić, możecie go zastąpić masą kajmakową.




Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

ciasto
Mąkę z cukrem pudrem, zimnym masłem i kakao wymieszać tak, aby powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać 1 żółtko i 1 jajko i szybko wyrobić elastyczne ciasto, aby nie ogrzać zbytnio masła. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, bądź inna blaszkę. Po nakłuwać widelcem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wysypać na to groch albo fasolę. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zdjąć folię z grochem i piec jeszcze 15 minut.

nadzienie
Masło rozpuścić na patelni z łyżką wody. Równomiernie wsypać cukier, tak aby mógł się skarmelizować. Gdy zacznie zmieniać kolor, porządnie wymieszać tworząc gęsty sos. Zdjąć z ognia. Wlać gorące 200 ml śmietany kremówki i wszystko szybko wymieszać, uważając, bo sos zacznie mocno bulgotać.  Kolejne 200 ml śmietany kremówki mocno pogrzać, ale nie zagotować. Dodać do 
miski z pokruszoną gorzką i mleczną czekoladą. Chwilę odczekać i wymieszać. Orzeszki ziemne, jeśli kupiliście solone, najlepiej przepłukać zimną wodą w celu pozbycia się soli i osuszyć.

połączenie
Na upieczone ciasto wlać krem karmelowy. Potem wsypać osuszone orzeszki ziemne, a całość zalać ganache czekoladowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość zgęstniała.



2 comments:

  1. Uwielbiam snickersa :) bardzo fajny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)

    Tarta z takim nadzieniem jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń