niedziela, 14 grudnia 2014

Nie wiem, czy zauważyliście, ale na blogu w końcu zostały wprowadzone małe zmiany. Otóż w czarnym pasku pod nagłówkiem są wypisane kategorie. Nie musicie już sami przeszukiwać postów z każdego działu, żeby dotrzeć do tego co Was interesuje. Do tego, pod każdym postem udało się wprowadzić drukowanie przepisu. Mam nadzieję, że troszkę Wam to ułatwi korzystanie z bloga. No i oczywiście, na końcu każdego wpisu znajdziecie przyciski facebooka, także jeśli Wam się podoba jakiś przepis zachęcam do polubień i udostępnień. A teraz najważniejsze, kolejny pomysł na kurczaka, tym razem w bardzo kremowym, pomidorowym sosie z moimi ulubionymi zielonymi oliwkami. Do tego pieczona cukinia z przyprawą grillową przypominająca troszkę wakacyjne obiady. Koniecznie spróbujcie! 


Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • 1 opakowanie fety
  • oliwa
  • papryka słodka w proszku
  • cukier
  • przyprawa do kurczaka Knorr
  • 1 duża cukinia
  • przyprawa do grilla

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na pół, przyprawić przyprawą do kurczaka Knorr i papryką słodką. Przesmażyć z każdej strony na oliwie na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać posiekany czosnek i pomidory w puszce. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Chwilę pogotować, aby sos zgęstniał. Polać nim piersi kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki oliwki i pokruszoną fetę. Piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni. Cukinie pokroić w cienkie plasterki, polać odrobiną oliwy, przyprawić przyprawą do grilla i piec razem z kurczakiem przez tyle samo czasu.




0 comments:

Prześlij komentarz