piątek, 19 grudnia 2014

Świąteczne ciasta, które kojarzą mi się z tym okresem to makowiec, jakiś sernik i jabłecznik. A może macie ochotę na coś równie pysznego, ale troszkę innego ? Gwarantuję, że będzie się prezentowało bardzo ładnie na Waszych stołach. Ciasto trójwarstwowe, każda warstwa jest inna. Od dołu zaczynając typowe ciasto, coś w stylu biszkoptu. Nad nim czekoladowy budyń z orzechami brazylijskimi. No i sam wierzch, bardzo delikatny zrobiony z serków Danio. Do dekoracji została użyta moja ulubiona nutella. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a jest naprawdę bardzo smaczne.



Składniki:

warstwa pierwsza:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g cukru
warstwa druga:
  • 1 litr mleka
  • 3 małe budynie czekoladowe
  • garść orzechów ( u mnie brazylijskie)
warstwa trzecia:
  • 600 g serków "Danio"
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

warstwa pierwsza
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło oraz cukier i wymieszać, aby składniki przypominały kruszonkę. Wbić 2 jajka i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim dużą blaszkę.

warstwa druga
3 budynie czekoladowe ugotować w 1 litrze mleka według wskazówek na opakowaniu. Orzechy drobno posiekać i dodać do ugotowanego budyniu. Wlać gorącą masę na pierwszą warstwę ciasta. Wystudzić całość.

warstwa trzecia
Masło utrzeć z cukrem. Dodać 3 żółtka, serki Danio i budyń śmietankowy. Wszystko razem mieszać za pomocą miksera. W osobnej misce ubić 3 białka z odrobiną soli i dodać do masy z serków. Bardzo delikatnie wszystko ze sobą wymieszać. Wlać masę na drugą warstwę

połączenie
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



6 comments: