poniedziałek, 10 listopada 2014

Nic nie smakuje tak dobrze, jak złowiona samemu ryba, ale wiadomo, o tej porze roku komu chce się chodzić na ryby. Dlatego kupując w sklepie pstrąga, który jest moją dzisiejszą propozycją dla Was na obiad, patrzcie uważnie, czy skrzela są koloru czerwonego a oczy nie są mgliste. Wtedy będziecie mieli pewność, że ryba jest świeża. Ten przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko usmażyć rybę, ale ja właśnie tak lubię najbardziej. Pstrąg smażony na patelni z chrupiącą skórką, skropiony odrobiną soku z cytryny i posmarowany rozpływającym się masłem czosnkowym z koperkiem. 



Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła
  • mąka
  • olej
  • kostka masła
  • pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • połowa cytryny

Przygotowanie:

Wypatroszonego i pozbawionego łusek pstrąga przyprawić solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku. Posypać odrobiną ziół w środku pstrąga. Rybę obtoczyć w mące. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni porządnie rozgrzać olej i smażyć ryby. Po kilka minut z każdej strony, aby w środku pstrąg nie był surowy i skórka była przyrumieniona oraz chrupiąca. Pod koniec smażenia dodać odrobinę masła do środka ryby. Resztą można delikatnie posmarować wierzch  i skropić sokiem z cytryny przed podaniem.




0 comments:

Prześlij komentarz