sobota, 29 listopada 2014

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już wielkimi krokami, ale ja nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam drożdżowe paszteciki z pieczarkami. Miały być na podwieczorek, ale niestety nie dotrwały do tego czasu i wszystkie zostały zjedzone na obiad razem z czystym czerwonym barszczem. Podaję Wam przepis na paszteciki już dziś, bo może Wy przygotujecie je równie wcześnie jak ja albo przyda się Wam on na święta. 




Składniki:

  • 350 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn z drożdży i miękkie masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w malutką kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, aż pieczarki będą miękkie. Gdy farsz wystygnie dodać jajko i bułkę tartą. Porządnie wszystko wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży, cienki prostokąt i przekroić go wzdłuż na dwa mniejsze, Po środku układać farsz. Zlepić brzegi ciasta, aby powstał podłużny walec. Pokroić go na 5 cm paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką na 15 minut. Po tym czasie posmarować każdego pasztecika żółtkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. 



5 comments:

  1. Koniecznie będę musiał wypróbować przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszło :)
      Ja również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. I znowu je robię w te święta. I pewnie zrobie też na Sylwestra! :)))

    OdpowiedzUsuń