sobota, 25 października 2014

Dawno na blogu nie było przepisu na makaron, także postanowiłam to nadrobić. Bardzo szybka i bardzo smaczna zapiekanka z brokułami, przesmażonym boczkiem, rozpływającym się żółtym serem i różyczkami brokuła. Wszystkie te składniki idealnie łączy sos  beszamelowy. Przygotowuję ją dość często, zwłaszcza kiedy jestem u rodziców, bo nawet najmłodsza z nas się nią zajada. Sami się przekonacie, jeśli zrobicie ją na obiad.



Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle (ja użyłam trójkolorowego)
  • 1 brokuł
  • 30 dag boczku wędzonego
  • mała kostka sera
sos beszamelowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

sos beszamelowy
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. Dodać mąkę i wymieszać, tworząc zasmażkę. Powoli dodawać mleko, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, mieszając, aby sos zgęstniał, ale się nie przypalił. Doprawić gałką, solą i pieprzem do smaku. 

Makaron ugotować tak, aby był lekko twardawy. Brokuły pokroić w małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać boczek, brokuły. Wszystko polać sosem beszamelowym. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodać do zapiekanki i całość wymieszać. Resztą posypać wierzch. Zapiekać pod przykryciem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec 5 minut, aby ser lekko się przypiekł. 




2 comments: