niedziela, 12 października 2014

Ze wszystkich dostępnych mięs najbardziej lubię drób, a pomysłów na kurczaka jest mnóstwo. Dlatego dziś mam dla Was propozycję na obiad. Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i fetą, a to wszystko pieczone z sosem pomidorowym. Do tego pyszne, dużo zdrowsze i mniej kaloryczne frytki marchewkowe. Idealnie pasują do kurczaka, który jest bardzo dobrze przyprawiony i soczysty, a nadzienie idealnie pasuje. 



Składniki:

roladki drobiowe

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie fety
  • rozmaryn i tymianek
  • przyprawa do złocistego kurczaka Knorr
sos pomidorowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii i oregano
  • cukier
  • sól i pieprz
frytki marchewkowe
  • 1 kg marchewki
  • oliwa
  • ulubione zioła
  • sól

Przygotowanie:


sos pomidorowy
Krojone pomidory z puszki dodać do garnka. Dodać bazylię i oregano. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pogotować kilka minut, żeby nadmiar wody wyparował. Ewentualnie sos można zmiksować blenderem, aby był bardziej gładki. Wlać do naczynia żaroodpornego.


roladki drobiowe
Piersi umyć i oczyścić z błon. Pokroić na cienkie płaty jak na kotlety. Grubsze kawałki ewentualnie odrobinę rozbić tłuczkiem. Posypać przyprawą do złocistego kurczaka Knorr z każdej strony. Fetę pokroić w cienkie paski. Na kurczaku ułożyć fetę, na środku położyć jednego suszonego pomidora i posypać rozmarynem. Ciasno zawijać w roladki.  Luźno układać je w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym. Posypać tymiankiem. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.

frytki marchewkowe
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Wrzucić do miski, wlać odrobinę oliwy, posypać ziołami i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. 


2 comments: