wtorek, 28 października 2014

Dorsz to ryba, która jest cennym źródłem witamin, minerałów i tłuszczów, dlatego warto, żebyśmy jedli go przynajmniej raz na jakiś czas. Ja przygotowałam go w puszystym cieście piwnym z wyrazistym sosem chrzanowo - pomidorowym. Rybę wystarczy usmażyć na patelni, a sos wymieszać w garnku. Naprawdę potrzebna była tylko chwila, żeby tak pyszny obiad był gotowy. 





Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
sos chrzanowy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dorsza przyprawić solą i pieprzem z każdej strony. Skropić sokiem z cytryny. Rybę podzielić na kawałki. W misce wymieszać mąkę z jajkiem, piwem i proszkiem do pieczenia. Na patelnię wlać olej, tak aby przykryło dno patelni. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

sos chrzanowy
W garnku wymieszać chrzan z koncentratem pomidorowym. Chwilę pogotować, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. 



 

0 comments:

Prześlij komentarz