Dorsz to ryba, która jest cennym źródłem witamin, minerałów i tłuszczów, dlatego warto, żebyśmy jedli go przynajmniej raz na jakiś czas. Ja przygotowałam go w puszystym cieście piwnym z wyrazistym sosem chrzanowo - pomidorowym. Rybę wystarczy usmażyć na patelni, a sos wymieszać w garnku. Naprawdę potrzebna była tylko chwila, żeby tak pyszny obiad był gotowy.
Składniki:
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki piwa
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- sól, pieprz
- sok z cytryny
sos chrzanowy
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dorsza przyprawić solą i pieprzem z każdej strony. Skropić sokiem z cytryny. Rybę podzielić na kawałki. W misce wymieszać mąkę z jajkiem, piwem i proszkiem do pieczenia. Na patelnię wlać olej, tak aby przykryło dno patelni. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
sos chrzanowy
0 comments:
Prześlij komentarz