Ktoś, kto wymyślił połączenie koziego sera z burakiem jest mistrzem świata, przynajmniej dla mnie. Dziś bardzo prosta sałatka, składa się z jedynie trzech składników, za to sos odgrywa tutaj główną rolę. Żurawinowy winegret jest cudowny w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem i pieczonym burakiem. To danie jest raczej przystawką, chociaż ja mogłabym zjeść calutki talerz tej sałatki.
Składniki:
sałatka:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 200 g koziego sera
- 3 małe buraki
sos:
- 100 g świeżej żurawiny
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 3/4 oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
sałatka
Buraki zawinąć szczelnie w folie aluminiową i piec w piekarniku, aż będą miękkie ok. 1 - 1,5 godziny, zależy od wielkości buraków. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w cieniutkie plastry. Ułożyć je na talerzu, posypać sałatą, na niej ułożyć pokrojony na kawałki kozi ser.
sos
Sałatka super! Zaciekawil mnie burak i żurawina, to połączenie smaków coś nie do opisania... Fantastyczne :-) jestem pod wielkim wrażeniem .
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest niesamowite! :)
UsuńPozdrawiam.