Składniki:
ciasto (około 5 cieniutkich o średnicy 30cm pizz):
- 500 g mąki do pizzy typ 00
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
dodatki:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść mozzarelli
- dowolne dodatki: pieczarki, salami, szynka, itp.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać rozczyn do mąki, wsypać sól i dolać 2 łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 5 równych części, każdą cieniutko rozwałkować. Posmarować koncentratem pomidorowym zostawiając 1 cm od brzegu. Posypać startą mozzarellą, Ułożyć dodatki. Pizze wstawić na 5 minut do nagrzanego pieca o mocy o numerze 3. Jeśli używacie piekarnika ustawcie temperaturę największą jaką możecie i piec około 10-15 minut, w zależności od mocy maksymalnej piekarnika.
0 comments:
Prześlij komentarz