Na początek chciałam życzyć Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Mam nadzieję, że każdy z Was doszedł już do siebie po sylwestrowym szaleństwie. Jak wiadomo, po tego typu imprezach warto zjeść coś porządnego. Na pierwszy przepis w 2015 wybrałam długo marynowane udka z kurczaka. Są bardzo aromatyczne i soczyste. Możecie użyć różnych przypraw do marynaty, ja akurat wybrałam taki zestaw. Cały sekret jest w tym, żeby kurczak poleżał dzień lub dwa w lodówce w tej marynacie, a wtedy mięso przejdzie całym aromatem przypraw.
Składniki:
- 7 udek z kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka Knorr
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka płatków parmezanu
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka ziół
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać oliwę z miodem, musztardą przyprawą do kurczaka, papryką i ziołami. Kurczaka włożyć do woreczka, wlać marynatę i porządnie wymieszać. Wstawić do lodówki na dzień lub dwa. Po tym czasie ułożyć kurczaka na blaszce, polać marynatą i posypać płatkami chilli i parmezanu. W wolne miejsca między mięsem można dodać ziemniaki pokrojone w słupki i polane olejem z ziołami . Piec 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Odkryć kurczaka i piec kolejne 30 minut.
Skądś znam ten przepis ;)) jest pyszny!!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona mieszanka :)
Usuń"...dodaj przyprawy Knorr" - - w tym momencie przestałem czytać.
OdpowiedzUsuńno bez przesady, przyprawa moze być ulubiona, nie musi być żadną reklamą
OdpowiedzUsuńno bez przesady, przyprawa moze być ulubiona, nie musi być żadną reklamą
OdpowiedzUsuń