Składniki:
- 350 g zakwasu
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 600 g mąki żytniej typ 720
- 650 ml wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać porządnie w misce i krótko wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do posmarowanych masłem, dwóch, mniejszych keksówek lub jednej dużej. Zwilżoną dłonią wyrównać i docisnąć ciasto. Posypać płatkami owsianymi i zostawić na kolejne 8-12 godzin. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i zaparować, czyli najlepiej spryskiwaczem z wodą, spryskać szybko piekarnik. Wstawić chleby i piec 40-45 minut. Gdy są gotowe przełożyć na kratkę, żeby ostygły.
wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
Usuń