Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml tłustego mleka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kilka kropel esencji waniliowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g truskawek
- łyżka miodu
- garść pokruszonych ciasteczek
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Do garnka o grubszym dnie wlać połowę śmietany i mleko. Wsypać cukier biały i wanilinowy. Gotować, aż cukier się rozpuści. Do mleka ze śmietaną i cukrem dodać kilka kropel esencji waniliowej. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Panna cottę wlać do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki na 4 – 5 godzin. Truskawki zmiksować i troszkę posłodzić. Drugą połowę śmietany ubić z miodem. Do pucharków dodać sos truskawkowy i ubitą śmietanę, posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Zachwycająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń