Jak już wiecie mam słabość do tart, z tym kruchym spodem i pysznym nadzieniem. Dlatego mam dla Was kolejną odsłonę tego ciasta. Tym razem tarta snickers. Kruche czekoladowe ciasto, następnie warstwa karmelu, orzeszki ziemne i wszystko polane ganache czekoladowym, naprawdę musicie spróbować. Największym wyzwaniem w tym cieście było zrobienie sosu karmelowego, ale udało się, także nie poddawajcie gdyby Wam nie wyszło. Ciasto bez karmelu nie będzie tak dobrze smakowało, wiec jeśli nie chcecie się z nim bawić, możecie go zastąpić masą kajmakową.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
nadzienie:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 20 g masła
- 1 łyżka wody
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
ciasto
Mąkę z cukrem pudrem, zimnym masłem i kakao wymieszać tak, aby powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać 1 żółtko i 1 jajko i szybko wyrobić elastyczne ciasto, aby nie ogrzać zbytnio masła. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, bądź inna blaszkę. Po nakłuwać widelcem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wysypać na to groch albo fasolę. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zdjąć folię z grochem i piec jeszcze 15 minut.
nadzienie
Masło rozpuścić na patelni z łyżką wody. Równomiernie wsypać cukier, tak aby mógł się skarmelizować. Gdy zacznie zmieniać kolor, porządnie wymieszać tworząc gęsty sos. Zdjąć z ognia. Wlać gorące 200 ml śmietany kremówki i wszystko szybko wymieszać, uważając, bo sos zacznie mocno bulgotać. Kolejne 200 ml śmietany kremówki mocno pogrzać, ale nie zagotować. Dodać do
miski z pokruszoną gorzką i mleczną czekoladą. Chwilę odczekać i wymieszać. Orzeszki ziemne, jeśli kupiliście solone, najlepiej przepłukać zimną wodą w celu pozbycia się soli i osuszyć.
połączenie
Uwielbiam snickersa :) bardzo fajny pomysł na tartę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTarta z takim nadzieniem jest przepyszna! :)