Składniki:
warstwa pierwsza:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 100 g cukru
warstwa druga:
- 1 litr mleka
- 3 małe budynie czekoladowe
- garść orzechów ( u mnie brazylijskie)
warstwa trzecia:
- 600 g serków "Danio"
- 1/2 kostki masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
warstwa pierwsza
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło oraz cukier i wymieszać, aby składniki przypominały kruszonkę. Wbić 2 jajka i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim dużą blaszkę.
warstwa druga
3 budynie czekoladowe ugotować w 1 litrze mleka według wskazówek na opakowaniu. Orzechy drobno posiekać i dodać do ugotowanego budyniu. Wlać gorącą masę na pierwszą warstwę ciasta. Wystudzić całość.
warstwa trzecia
Masło utrzeć z cukrem. Dodać 3 żółtka, serki Danio i budyń śmietankowy. Wszystko razem mieszać za pomocą miksera. W osobnej misce ubić 3 białka z odrobiną soli i dodać do masy z serków. Bardzo delikatnie wszystko ze sobą wymieszać. Wlać masę na drugą warstwę
połączenie
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Brzmi fantastycznie, zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację! :)
Usuńwygląda baaaardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje ;)
Usuń