W przepisie na schab wspominałam o kluskach śląskich. Idealnie pasowały do tego dania. Najważniejsze, żeby polać je dużą ilością sosu, który zostaje w ten małej dziurce pośrodku klusek. Chyba w tym tkwi cały ich urok. Podzielę się z Wami przepisem, z którego kluski śląskie wychodzą idealnie. Chyba nie ma lepszego przepisu. Są bardzo delikatne i miękkie, a dwukrotne zmielenie je przez maszynkę sprawia, że nie posiadają żadnych nieprzyjemnych grudek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana ( w stosunku 1:4)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli. Odcedzić z wody i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Ziemniaki umieścić w misce. Nożem zrobić dwa nacięcia, tak aby powstały 4 ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i wsypać tam mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Wszystko porządnie ze sobą wymieszać, razem z wyjętą ćwiartką ziemniaków. Formować małe kulki, które lekko rozpłaszczamy i robimy palcem dziurkę uważając, aby nie przebić klusków na wylot. Wrzucać pojedynczo do lekko osolonej, gotującej się wody. Wyjmować, kiedy wypłyną na wierzch.
0 comments:
Prześlij komentarz